על היחידה
הטיפול במשפחה מהווה חלק עיקרי בשירותי המחלקה וזאת מתוך ראייה מקצועית כי התא המשפחתי הוא המקור הטבעי של הפרט.
מטרת היחידה לתת שירות טיפולי ליחידים, זוגות ומשפחות.
הטיפול ניתן במגוון תחומים:
ליווי מקצועי אישי.
סיוע למשפחה במשבר עקב מחלה, שכול וכו'.
טיפול בבעיית אלימות במשפחה.
ייעוץ וטיפול למשפחות חד-הוריות.
הפעלת סומכות/חונכות להורים עם קשיי תפקוד.
סיוע חומרי כגון עזרה ביתית לחולה, השלמת ציוד ביתי, נסיעות לטיפולים רפואיים, ביגוד.
הפניה לקבלת סיוע משפטי חינם ממשרד המשפטים.
תיווך מול גורמי ממסד שונים (המוסד לביטוח לאומי, משרד השיכון) לצורך מיצוי זכויות.
עובד סוציאלי לענייני סדרי דין (פקיד סעד לסידרי דין):
ישנם מצבים של חוסר הסכמות בין הורים הנמצאים בהליכי גירושין, בכל הקשור למשמורת והסדרי ראייה בנוגע לילדיהם הקטינים. במקרים רבים פונה הרשות השופטת למחלקה לשירותים חברתיים במטרה לקבל חוות דעת מקצועית הנוגעת לטובת הילד.
כחלק משירותי המחלקה משמשת עובדת סוציאלית לענייני סדרי דין, ומתוקף צו של בית משפט או בית הדין הרבני, מגישה תסקיר ובו התרשמויות מקצועיות והמלצות בתחום הטיפול והילדים.
הגשת התסקיר מתבצעת לאחר מפגשים עם ההורים, הילדים ומוסדות חינוך. שאיפתו של העובד הסוציאלי לענייני סידרי דין היא לקבל החלטות באופן המוסכם על שני בני הזוג.
עובד סוציאלי לענייני סידרי דין פועל מכוח חוק הסעד (סדרי דין בעניני קטינים, חולי נפש ונעדרים), תשט"ו-1955 אשר נותן סמכויות נרחבות לבצע חקירה לשם הכנת תסקיר לבית המשפט וחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשנ"ב- 1962, המתייחס לאנשים שהוגדרו, על ידי המערכת המשפטית, כחסויים שאינם מסוגלים לנהל את ענייניהם בעצמם מחמת מצבם השכלי, הנפשי או הבריאותי, או מחמת היותם קטינים.
אוכלוסיית הילדים והנוער מהווה ציר מרכזי בפעילויות האגף במישור הפרטני והקהילתי.
התפיסה המקצועית המנחה את עובדי האגף היא שותפות עם המשפחות בקבלת החלטות לתוכניות הטיפול לטובתו הילד ומשפחתו, תוך שימת דגש על השארות הילד בחיק משפחתו וקהילתו.
לשם כך, מופנים משאבים רבים לבניית רצף השירותים והמסגרות המשלימות לילדים ולנוער, בנוסף ליישום תוכניות להורים, וזאת בכדי לסייע ולהעצים את הסמכות ההורית ותפקודם.
רק במקרים בהם מוצו כל המשאבים בקהילה ולא ניתן לראות שיפור במצבם של הילדים, תישקל העברת הילד מחיק משפחתו למסגרת חוץ ביתית (פנימייה או משפחת אומנה).
רצף השירותים הניתנים בקהילה:
שירותים לגיל הרך (0-4):
סידור במעונות )על פי חוק פעוטות בסיכון (הזכות למעון יום), התש"ס- 2000).
מועדוניות משותפות חינוך רווחה (לגילאי 5-10):
המועדוניות הן מסגרות חינוכיות משלימות הפועלות לאחר שעות הלימודים. מסגרות אלו מקיימות תוכניות להעצמה רגשית וחברתית וכן תוכניות לסיוע לימודי והעשרה. הילדים במועדוניות מרגישים מוגנים וזוכים לטיפוח.
מרכז ילדים הורים:
זהו שרות טיפולי רב מקצועי שמטרתו לתת הדרכה וטיפול למשפחות לשיפור אינטראקציה בין הורים לילדים עם בעיות רגשיות ו/או התנהגותיות.
הטיפול נמשך עד שנה שבמהלכם כל משפחה מקבלת סל שירותים טיפולי ייחודי, לפי צרכיה, שמטרתו לסייע למשפחה בשלמותה. הטיפול במרכזי טיפול הורים ילדים הינו מהגיל הרך ועד גיל 18.
עובד סוציאלי לחוק הנוער (עו"ס לחוק נוער):
עובד סוציאלי לחוק הנוער הוא עובד סוציאלי שעבר הכשרה מיוחדת בתחום החוק ותקנותיו, וקיבל מינוי משר הרווחה לתפקיד העוסק בהגנה על קטינים. תפקידו לייצג את מערכת הרווחה במדינת ישראל בהגנה על קטינים הנפגעים בידי האחראים עליהם ונתונים בסיכון, בהתאם לחוק הנוער (טיפול והשגחה), תש"ך-1960, חוק הנוער (טיפול והשגחה) (תיקון מס' 11) התשנ"ה – 1995, חוק העונשין (תיקון מס' 26), התש"ן- 1989, המחייב לדווח כשיש חשד לפגיעה בקטינים ובחסרי ישע בידי האחראי עליהם. הדיווח מועבר לעו"ס לחוק נוער או למשטרה.